Halloween

Dit moet je weten...

Wat is de oorsprong van Halloween?

Wat de geschiedenis en oorsprong van Halloween ook is, Halloween wordt op veel verschillende manieren gevierd door allerlei soorten mensen over de hele wereld. Traditioneel stond het bekend als All Hallows ‘Eve, toen de doden werden herdacht. Na verloop van tijd werd het cultureel. Voor Amerikanen is het extreem gecommercialiseerd geworden. We beginnen enkele maanden van tevoren Halloween-versieringen in de winkels te zien. Helaas is de nadruk op deze gecommercialiseerde feestdag verschoven van onschuldige kostuums naar een veel kwaadaardigere en gerichte aantrekkingskracht op alles wat afschuwelijk en heidens is. Satan heeft ongetwijfeld van deze gecommercialiseerde feestdag iets gemaakt dat zich subtiel heeft gericht op het lelijke en demonische.

 

Velen geloven dat het Samhain, het begin was van het Keltische jaar de oorsprong is van halloween. In Samhain brachten boeren vee van de zomerweiden mee en verzamelden zich om onderkomens te bouwen voor de winter. Het festival had ook een religieuze betekenis waarin mensen fruit verbrandden, groenten, graan en mogelijk dieren als offeranden aan de goden. In oude Keltische verhalen was Samhain een magische overgangstijd waarin belangrijke veldslagen werden uitgevochten en feeën spreuken uitspraken. Het was een tijd waarin de barrières tussen de natuurlijke wereld en het bovennatuurlijke werden doorbroken. De Kelten geloofden dat de doden op dat moment tussen de levenden konden lopen. Tijdens Samhain konden de levenden de doden bezoeken, van wie zij geloofden dat ze geheimen van de toekomst hadden. Geleerden geloven dat Halloween’s associatie met geesten, eten en waarzeggerij meer dan 2000 jaar geleden begon met deze heidense gebruiken.

 

 Veel van de gebruiken van de heidense Kelten bleven bestaan, zelfs nadat de mensen „gechristianiseerd” waren geworden. In de jaren 800 na Christus stelde de kerk Allerheiligen in op 1 november. Ongeveer tweehonderd jaar later voegde het Allerzielen toe op 2 november. Deze dag was gereserveerd voor mensen om te bidden voor vrienden en familie die waren overleden. Mensen maakten veel van de oude heidense gebruiken onderdeel van deze christelijke heilige dag. Sommige mensen zetten eten klaar voor hun voorouders, of lieten een lantaarn voor het raam branden zodat geesten hun weg naar huis konden vinden voor de nacht. Door de jaren heen hebben verschillende regio’s van Europa hun eigen Halloween-gebruiken ontwikkeld. In Wales bijvoorbeeld legde iedereen ’s nachts een witte steen bij het Halloween-vuur en controleerde ’s ochtends of de steen er nog lag. Als dat zo was, zou de persoon nog een jaar leven.

In de Verenigde Staten begint de oorsprong van Halloween bij de vroege kolonisten. Toen vroege Amerikaanse kolonisten uit Engeland kwamen, brachten velen van hen verschillende overtuigingen over geesten en heksen met zich mee. In de jaren 1800 arriveerden veel immigranten uit Ierland en Schotland in de Verenigde Staten en introduceerden hun Halloween-tradities. Andere groepen voegden hun eigen culturele invloeden toe aan Halloween-gebruiken. Duitse immigranten brachten een levendige kennis over hekserij en Haïtiaanse en Afrikaanse volkeren brachten hun inheemse voodoo-overtuigingen over zwarte katten, vuur en hekserij.

 

 

Spoken, spoken, seances, tarotkaarten, ouijaborden, kristallen bollen – wat hebben ze gemeen? Ze zijn voor veel mensen fascinerend omdat ze inzicht lijken te bieden in een onbekende wereld die buiten de grenzen van ons fysieke bestaan ​​ligt. En voor velen lijken zulke dingen onschuldig en ongevaarlijk.

Veel mensen die hierover nadenken vanuit een niet-Bijbelse invalshoek, geloven dat spoken de geesten van overledenen zijn die, om wat voor reden dan ook, niet naar “de volgende fase” zijn overgegaan. Volgens degenen die in spoken geloven zijn er drie verschillende vormen van verschijningen en bezoekingen:

(1) een gebouw waar het spookt (waarbij zich een soort film lijkt af te spelen zonder daadwerkelijk contact met geesten).
(2) rondspokende menselijke geesten die goede en slechte eigenschappen hebben (maar niet kwaadaardig zijn). Zulke geesten willen misschien alleen maar iemands aandacht trekken; andere willen geintjes uithalen, maar hoe dan ook, ze doen mensen niet echt kwaad
(3) Contact met niet-menselijke geesten of demonen/duivels. Deze entiteiten kunnen zich voordoen als menselijke geesten, maar ze zijn schadelijk en gevaarlijk.

Als je leest over geesten en spoken uit niet-bijbelse bronnen, onthoud dan dat, alleen omdat een auteur naar de Bijbel of naar Bijbelse personages (zoals de aartsengel Michaël) kan verwijzen, dit niet betekent dat hij het onderwerp vanuit een bijbels perspectief benadert. Wanneer er geen autoriteit wordt gegeven voor de informatie van een auteur, moet de lezer zich afvragen: “Hoe weet hij / zij dat dit zo is? Wat is zijn/haar bevoegdheid?” Hoe weet een auteur bijvoorbeeld dat demonen zich voordoen als menselijke geesten? Uiteindelijk moeten degenen die dergelijke onderwerpen uit niet-bijbelse bronnen aanspreken, hun begrip baseren op hun eigen gedachten, de gedachten van anderen en/of de ervaringen uit het verleden. Echter, gebaseerd op hun eigen erkenning dat demonen bedrieglijk zijn en welwillende menselijke geesten kunnen imiteren, kunnen ervaringen bedrieglijk zijn! Als iemand een juist begrip van dit onderwerp wil hebben, moet hij naar een bron gaan die heeft aangetoond 100 procent van de tijd nauwkeurig te zijn: Gods Woord, de Bijbel. Laten we eens kijken naar wat de Bijbel over zulke dingen te zeggen heeft.

1. De Bijbel spreekt nooit over achtervolgingen. Het leert veeleer dat wanneer een persoon sterft, de geest van die persoon naar een van de twee plaatsen gaat. Als de persoon in Jezus Christus gelooft, wordt zijn geest in de tegenwoordigheid van de Heer in de hemel gebracht (Filippenzen 1:21-23; 2 Korintiërs 5:8). Later zal hij bij de opstanding met zijn lichaam worden herenigd (1 Thessalonicenzen 4:13-18). Als de persoon niet in Christus gelooft, wordt zijn geest in een plaats van pijniging geplaatst die de hel wordt genoemd (Lucas 16:23-24).

Of iemand nu een gelovige of een ongelovige is, er is geen terugkeer naar onze wereld om te communiceren of met mensen om te gaan, zelfs niet om mensen te waarschuwen om te vluchten voor het komende oordeel (Lucas 16:27-31). Er zijn slechts twee geregistreerde incidenten waarbij een dode persoon interactie had met de levenden. De eerste is toen koning Saul van Israël via een medium contact probeerde te krijgen met de overleden profeet Samuël. God stond toe dat Samuël lang genoeg werd gestoord om het oordeel over Saul uit te spreken voor zijn herhaalde ongehoorzaamheid (1 Samuël 28:6-19). Het tweede incident is toen Mozes en Elia interactie hadden met Jezus toen hij werd getransfigureerd in Mattheüs 17:1-8. Er was echter niets “spookachtigs” aan de verschijning van Mozes en Elia.

2. De Schrift spreekt herhaaldelijk over engelen die ongezien rondlopen (Daniël 10:1-21). Soms hebben deze engelen contact met levende mensen. Boze geesten, of demonen, kunnen in feite mensen bezitten, in hen wonen en hen beheersen (zie bijvoorbeeld Marcus 5:1-20). De vier evangeliën en het boek Handelingen vermelden verschillende gevallen van bezetenheid door demonen en van goede engelen die verschijnen en gelovigen helpen. Engelen, zowel goede als slechte, kunnen bovennatuurlijke verschijnselen veroorzaken (Job 1–2; Openbaring 7:1; 8:5; 15:1;16).

3. De Schrift laat zien dat demonen dingen weten waarvan mensen zich niet bewust zijn (Handelingen 16:16-18; Lucas 4:41). Omdat deze boze engelen al heel lang bestaan, zouden ze natuurlijk dingen weten die degenen met een beperkte levensduur niet zouden weten. Omdat Satan momenteel toegang heeft tot Gods aanwezigheid (Job 1-2), mogen demonen misschien ook enkele details over de toekomst weten, maar dit is speculatie.

4. De Schrift zegt dat Satan de vader van leugens en een bedrieger is (Johannes 8:44; 2 Thessalonicenzen 2:9) en dat hij zichzelf vermomt als een “engel des lichts”. Degenen die hem volgen, menselijk of anderszins, begaan hetzelfde bedrog (2 Korintiërs 11:13-15).

5. Satan en demonen hebben grote macht (vergeleken met mensen). Zelfs de aartsengel Michaël vertrouwt alleen op Gods macht wanneer hij met Satan te maken heeft (Judas 1:9). Maar Satans macht is niets vergeleken met die van God (Handelingen 19:11-12; Marcus 5:1-20), en God is in staat Satans kwade bedoelingen te gebruiken om Zijn goede doelen te verwezenlijken (1 Korintiërs 5:5; 2 Korintiërs 12: 7).

6. God gebiedt ons niets te maken te hebben met het occulte, duivelaanbidding of de onreine geestenwereld. Dit omvat het gebruik van mediums, seances, ouijaborden, horoscopen, tarotkaarten, channeling, enz. God beschouwt deze praktijken als een gruwel (Deuteronomium 18:9-12; Jesaja 8:19-20; Galaten 5:20; Openbaring 21). :8), en degenen die zich met zulke dingen bezighouden, nodigen uit tot rampspoed (Handelingen 19:13-16).

7. De gelovigen in Efeziërs gaven een voorbeeld in het omgaan met occulte voorwerpen (boeken, muziek, juwelen, spelletjes, enz.). Ze bekenden hun betrokkenheid bij bijvoorbeeld zonde en verbrandden de voorwerpen in het openbaar (Handelingen 19:17-19).

8. Bevrijding van Satans macht wordt bereikt door Gods redding. Redding komt door in het evangelie van Jezus Christus te geloven (Handelingen 19:18; 26:16-18). Pogingen om zich los te maken van demonische betrokkenheid zonder redding zijn zinloos. Jezus waarschuwde voor een hart dat verstoken is van de aanwezigheid van de Heilige Geest: zo’n hart is slechts een lege woonplaats, klaar om nog ergere demonen te bewonen (Lukas 11:24-26). Maar wanneer een persoon tot Christus komt voor vergeving van zonden, komt de Heilige Geest om te verblijven tot de dag van de verlossing (Efeziërs 4:30).

Sommige paranormale activiteit kan worden toegeschreven aan het werk van charlatans. Het lijkt het beste om andere berichten over geesten en spoken te begrijpen als het werk van demonen. Soms doen deze demonen geen poging om hun aard te verbergen, en soms gebruiken ze bedrog en verschijnen ze als ontlichaamde menselijke geesten. Dergelijke misleiding leidt tot meer leugens en verwarring.

God zegt dat het dwaas is om de doden te raadplegen namens de levenden. In plaats daarvan zegt Hij: “Tot de wet en tot de getuigenis!” (Jesaja 8:19-20). Het Woord van God is onze bron van wijsheid. Gelovigen in Jezus Christus zouden niet betrokken moeten zijn bij het occulte. De geestenwereld is echt, maar christenen hoeven er niet bang voor te zijn (1 Johannes 4:4).

Of christenen Halloween wel of niet moeten vieren?

Of christenen Halloween wel of niet moeten vieren, kan een zeer controversieel onderwerp zijn. Sommige christenen vieren Halloween simpelweg door zich in een kostuum te kleden en plezier te maken, en het als onschuldig en ongevaarlijk te beschouwen. Andere christenen zijn er evenzeer van overtuigd dat Halloween een satanische feestdag is die is ingesteld om boze geesten te aanbidden en duisternis en slechtheid te bevorderen. Dus, wie heeft gelijk? Is het mogelijk voor christenen om Halloween te vieren zonder hun geloof in gevaar te brengen?

Halloween, hoe gecommercialiseerd ook, heeft een bijna volledig heidense oorsprong. Hoe onschuldig het voor sommigen ook mag lijken, het is niet iets dat lichtvaardig moet worden opgevat. Christenen hebben de neiging om verschillende manieren te hebben om Halloween te vieren of niet. Voor sommigen betekent het een “alternatief” Oogstfeest. Voor anderen is het wegblijven van de geesten, heksen, goblins, enz., en het dragen van onschuldige kostuums, bijvoorbeeld kleine prinsessen, clowns, cowboys, superhelden, enz. Sommigen kiezen ervoor om niets te doen en kiezen ervoor om zichzelf op te sluiten het huis met de lichten uit. Met onze vrijheid als christenen zijn we vrij om te beslissen hoe te handelen.

De Schrift spreekt helemaal niet over Halloween, maar het geeft ons wel enkele principes waarover we een beslissing kunnen nemen.

In het Israël van het Oude Testament was hekserij een misdaad waarop de doodstraf stond (Exodus 22:18; Leviticus 19:31; 20:6, 27).

De leer van het Nieuwe Testament over het occulte is duidelijk. Handelingen 8:9-24, het verhaal van Simon, laat zien dat occultisme en christendom niet samengaan. Het verslag van Elymas de tovenaar in Handelingen 13:6-11 onthult dat tovenarij gewelddadig in strijd is met het christendom. Paulus noemde Elymas een kind van de duivel, een vijand van gerechtigheid en een verdraaier van de wegen van God.

In Handelingen 16, in Filippi, verloor een waarzeggerij meisje haar demonische krachten toen de boze geest door Paulus werd uitgeworpen.

Het interessante hier is dat Paulus weigerde toe te staan ​​dat zelfs goede uitspraken van een door demonen beïnvloede persoon kwamen.

Handelingen 19 toont nieuwe bekeerlingen die abrupt gebroken hebben met hun vroegere occultisme door te bekennen, hun slechte daden te tonen, hun magische parafernalia te brengen en het voor iedereen te verbranden (Handelingen 19:19).

Dus, zou een christen Halloween moeten vieren? Is er iets kwaadaardigs aan een christen die zich verkleedt als prinses of cowboy en een blokje om gaat om snoep te vragen? Nee er is geen. Zijn er dingen aan Halloween die antichristelijk zijn en vermeden moeten worden? Absoluut!

Als ouders die hun kinderen laten deelnemen aan Halloween, moeten ze ervoor zorgen dat ze niet betrokken raken bij de donkere aspecten van de dag. Als christenen aan Halloween gaan deelnemen, moet hun houding, kleding en vooral hun gedrag nog steeds een leven weerspiegelen die anders is (Filippenzen 1:27).

Als kerk zijn er veel christenen die bidden op deze dag, ze willen graag zien dat God zijn genade, liefde en hoop uitstort op de vele mensen die niet weten wat ze doen. daarnaast zijn ze bewust dat er een enorme geestelijke strijd gaande is in de hemelse gewesten tussen het rijk van Jezus Christus en de duisternis. We weten dat Jezus het levende antwoord is, en bidden dat veel mensen dat licht gaan volgen in plaats van het struinen in de hopeloosheid van dood en ellende wat Halloween is.  Er zijn veel christenen die met dat verlangen traktaten uitdelen waarin het evangelie verteld wordt.

De beslissing wat mensen met deze dag doen, is aan een ieder voor zich, maar zoals met alle dingen, moeten we de principes van Romeinen 14 voor ogen houden. We kunnen niet toestaan ​​dat onze eigen overtuigingen over een feestdag verdeeldheid veroorzaken in het lichaam van Christus, noch kunnen we onze vrijheid gebruiken om anderen te laten struikelen in hun geloof. We moeten alle dingen doen als voor de Heer. en in overleg met de Heer. Kan Hij met ons mee naar de plekken waar we ons laten zien, waar we feesten, en wie wordt er op die plek het meest geëerd.

Of christenen Halloween wel of niet moeten vieren, kan een zeer controversieel onderwerp zijn. Sommige christenen vieren Halloween simpelweg door zich in een kostuum te kleden en plezier te maken, en het als onschuldig en ongevaarlijk te beschouwen. Andere christenen zijn er evenzeer van overtuigd dat Halloween een satanische feestdag is die is ingesteld om boze geesten te aanbidden en duisternis en slechtheid te bevorderen. Dus, wie heeft gelijk? Is het mogelijk voor christenen om Halloween te vieren zonder hun geloof in gevaar te brengen?

Halloween, hoe gecommercialiseerd ook, heeft een bijna volledig heidense oorsprong. Hoe onschuldig het voor sommigen ook mag lijken, het is niet iets dat lichtvaardig moet worden opgevat. Christenen hebben de neiging om verschillende manieren te hebben om Halloween te vieren of niet. Voor sommigen betekent het een “alternatief” Oogstfeest. Voor anderen is het wegblijven van de geesten, heksen, goblins, enz., en het dragen van onschuldige kostuums, bijvoorbeeld kleine prinsessen, clowns, cowboys, superhelden, enz. Sommigen kiezen ervoor om niets te doen en kiezen ervoor om zichzelf op te sluiten het huis met de lichten uit. Met onze vrijheid als christenen zijn we vrij om te beslissen hoe te handelen.

De Schrift spreekt helemaal niet over Halloween, maar het geeft ons wel enkele principes waarover we een beslissing kunnen nemen.

In het Israël van het Oude Testament was hekserij een misdaad waarop de doodstraf stond (Exodus 22:18; Leviticus 19:31; 20:6, 27).

De leer van het Nieuwe Testament over het occulte is duidelijk. Handelingen 8:9-24, het verhaal van Simon, laat zien dat occultisme en christendom niet samengaan. Het verslag van Elymas de tovenaar in Handelingen 13:6-11 onthult dat tovenarij gewelddadig in strijd is met het christendom. Paulus noemde Elymas een kind van de duivel, een vijand van gerechtigheid en een verdraaier van de wegen van God.

In Handelingen 16, in Filippi, verloor een waarzeggerij meisje haar demonische krachten toen de boze geest door Paulus werd uitgeworpen.

Het interessante hier is dat Paulus weigerde toe te staan ​​dat zelfs goede uitspraken van een door demonen beïnvloede persoon kwamen.

Handelingen 19 toont nieuwe bekeerlingen die abrupt gebroken hebben met hun vroegere occultisme door te bekennen, hun slechte daden te tonen, hun magische parafernalia te brengen en het voor iedereen te verbranden (Handelingen 19:19).

Dus, zou een christen Halloween moeten vieren? Is er iets kwaadaardigs aan een christen die zich verkleedt als prinses of cowboy en een blokje om gaat om snoep te vragen? Nee er is geen. Zijn er dingen aan Halloween die antichristelijk zijn en vermeden moeten worden? Absoluut!

Als ouders die hun kinderen laten deelnemen aan Halloween, moeten ze ervoor zorgen dat ze niet betrokken raken bij de donkere aspecten van de dag. Als christenen aan Halloween gaan deelnemen, moet hun houding, kleding en vooral hun gedrag nog steeds een leven weerspiegelen die anders is (Filippenzen 1:27).

Als kerk zijn er veel christenen die bidden op deze dag, ze willen graag zien dat God zijn genade, liefde en hoop uitstort op de vele mensen die niet weten wat ze doen. daarnaast zijn ze bewust dat er een enorme geestelijke strijd gaande is in de hemelse gewesten tussen het rijk van Jezus Christus en de duisternis. We weten dat Jezus het levende antwoord is, en bidden dat veel mensen dat licht gaan volgen in plaats van het struinen in de hopeloosheid van dood en ellende wat Halloween is.  Er zijn veel christenen die met dat verlangen traktaten uitdelen waarin het evangelie verteld wordt.

De beslissing wat mensen met deze dag doen, is aan een ieder voor zich, maar zoals met alle dingen, moeten we de principes van Romeinen 14 voor ogen houden. We kunnen niet toestaan ​​dat onze eigen overtuigingen over een feestdag verdeeldheid veroorzaken in het lichaam van Christus, noch kunnen we onze vrijheid gebruiken om anderen te laten struikelen in hun geloof. We moeten alle dingen doen als voor de Heer. en in overleg met de Heer. Kan Hij met ons mee naar de plekken waar we ons laten zien, waar we feesten, en wie wordt er op die plek het meest geëerd.

Halloween:onschuldig?

“Wat kan een pompoen ons nu doen?”
Nee, een pompoen zal u niets doen! Het is een gewone vrucht, ook als die helemaal is uitgehold en er lichtjes in branden. Maar lach niet te vroeg, want de pompoenen van Halloween staan voor iets heel anders. De verlichte, doorschijnende pompoen (de Engelsen spreken van ‘Jack-O-Lantern’, Jaap-met-de-Lamp) is het symbool van een dolende ziel. Vroeger holden bijgelovige mensen pompoenen of knolrapen uit en plaatsten er kaarsen in. Zij deden dat om de boze geesten van hun huizen weg te jagen. Een andere bron vermeldt: de verlichte pompoen of doodskop diende als een signaal om aan te geven dat de bewoners van deze boerderij of dit huis sympathiek stonden tegenover de satanisten, zodat de terreur van de nacht (Halloween) eraan voorbij ging. Opvallend is wat de newage-vorser John Ankerberg schrijft. Hij wijst op de Ierse legende van ‘Ierse Jack’, die gaat als volgt:

Er was eens een gierige dronkaard, genaamd Jack, die de duivel uitdaagde om in een appelboom te klimmen. Toen deze in de boom zat, kerfde Jack snel het teken van het kruis in de stam, zodat de duivel nooit meer naar beneden kon komen. Daarop liet Jack de duivel zweren dat deze nooit zijn ziel zou opeisen, wat hij met tegenzin deed. Uiteindelijk stierf Jack, maar bij de hemelpoort werd hij weggestuurd vanwege zijn dronkenschap en egoïsme. Daarna kwam hij bij de duivel terecht, die zich aan zijn belofte hield. Nu Jack nergens meer heen kon, was hij veroordeeld om alsmaar op aarde te dolen. Toen hij de hel achter zich liet, at hij toevallig een knolraap en de duivel wierp hem een brandende kool achterna. Jack deed de kool in de knolraap om voortaan als ‘Jaap-met-de-lamp’ voor altijd rusteloos over de aarde te zwerven.

  • bron : https://www.gotquestions.org/Nederlands/demonische-activiteit.html
  • Geboren om vrij te zijn; Wilkin van de Kamp
  • Halloween: onschuldig verkleedfeest of occult?
  • Enkele aanbevolen websites: Bijbelenonderwijs.nl

    Zeer informatief (Engels) is www.logosresourcepages.org/idx_halloween
    Op deze pages kunt u veel meer informatie lezen, zoals over de relatie tussen Druïden met Nimrod en met de Baäl-goden, die de Israëlieten deden struikelen.
    Zie ook de website van Christian Research Institute www.equip.org. Zoek bij ‘Search’ en vul in ‘Halloween’ voor twee belangwekkende artikelen.
    Voor een Engelse folder zie www.christian-teachers.org. Klik ‘ACT Briefings’ en u vindt de tekst van de Hallowe’en folder.